tirsdag 10. januar 2012

-A woman is the age she deserves

Dette sa Gabrielle ”coco” Chanel, bedre kjent som Coco Chanel, en av verdens mest berømte kvinnelige designere og moteskapere gjennom tidene. Hun revolusjonerte den kvinnelige moten på 20, 30 og 40-tallet ved å gå i herrebukser, avvise korsettet og klippe håret til øreflippene. Denne Kvinnen er for mange i dag et symbol på kvinneforkjemping både politisk og kulturelt. Med hennes avvik fra datidens mote og med hennes særegne kreasjoner, tok Chanel over motemarkedet og gjorde en enorm karriere ved å blande komfort og eleganse til en endeløs glamour.




 Chanels mote ble godt mottatt av publikum og kvinner strømmet til butikkene for å kjøpe hennes komfortable klær, hatter, sko og velduftende parfymer som Chanel No. 5, frontet av blant annet skuespilleren Marilyn Monroe. Blant Chanels mest solgte artiklene var de tofarvede pumpsene, de maskuline draktene i off-white og sist men ikke minst ”den lille sorte”. Alle disse er nok eksempler på stilikoner fra Chanel, men sistnevnte må være et av de desidert største, ikke bare hos Chanel, men også på verdensbasis.  Dette var ikke et spesifikt plagg, men en fellesnevner på en type kjole som kunne brukes til de fleste anledninger. Hovedregelen var at kjolen skulle være svart, elegant og enkel. Skuespillere som Audrey Hepburn var en av frontfigurene for kreasjonen, ettersom hun brukte den i innspillingen av Breakfast at Tiffaney’s.




Gabrielle coco Chanel døde i 1971, da var hun blitt 8? År gammel, men selv om det nå er over 40 år siden hun døde, lever fortsatt revolusjonskvinnen gjennom sine mange banebrytende kreasjoner som fortsatt brukes både av alminnelige og profilerte stjerner over hele verden. Hun vil alltid bli husket som en grensesprengende kvinne som var en av de fremste skaperne av den ”moderne kvinne” og jeg vil bruke den siste setningen til å takke henne for at jeg kan ta på meg et par utrolig komfortable jeans når jeg våkner om morgenen. Tusen takk, Coco Chanel!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar