mandag 9. januar 2012

Grete Prytz Kittelsen

Pikenavn: Margrethe Adelgunde Prytz
Fødested og –dato: Kristiansand 28. juni 1917
Død: 25. september 2010
Yrke: gullsmed, emaljekunstner og designer.


Grete ble født inn i femte generasjon med gullsmeder i Tostrup/Prytz familien, og det var da nokså naturlig at hun også skulle fortsette som gullsmed. Hun ble ferdig med utdannelsen sin under andre verdenskrig, og hadde i 1943 flyktet til Stockholm. Hun hadde enda ikke kommet ordentlig i gang med karrieren sin, men mens hun bodde i Stockholm giftet hun seg med arkitekten Arne Korsmo som hun hadde blitt kjent med gjennom utdanningen sin. Sammen ble de kjent med flere nordiske arkitekter og designere, bland annet Jørn Utzon og konen Lis, de forble nære venner gjennom 60 år.
Høydepunkter i karrieren hennes var da hun fikk Grand Prix for en kolleksjon med emaljerte sølvarbeid på Triennalen i Milano i 1954. Dette åpnet opp for at hun fikk samarbeide med Cathrineholm, som er ett emaljeverk og som stod for produksjonen av de kjente kjøkkenproduktene hennes som det står mer om lengre nedi teksten.
Det Grete kanskje er mest kjent for er kjøkkenredskapene sine. De fargerike bollene, pannene, tekokerne, stekebrettene osv. Vi har alle sett dem, på kjøkkenet til besteforeldre, på loppemarked, eller hos samlere. For de siste årene har disse kjøkkenredskapene blitt svært populære samleobjekter, og prisene har derfor steget til værs. Kjennetegnet til denne serien er at de har en emalje i sterke farger og lotusmønster på jern eller stål. Det var i samarbeid med emaljeverket Cathrineholm i Halden at Grete fikk produsert produktene. Produktene ble sendt til Sverige, Danmark, USA, Canada, Sør-Afrika, Rhodesia og Venezuela. Spesielt godt var markedet i USA. Senere kom produktene også til Japan og i dag er de store samleobjekter i både Japan og USA.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar