mandag 5. mars 2012

Sagrada Familia

Sagrada Familia er en kirke i Barcelona. Den ble tegnet av Antoni Gaudi, og påbegynt i 1883. Selv om det nesten har gått 130 år, er den enda ikke ferdig. Om alt går etter planen skal kirken være ferdig i 2026.

Byggingen av selve kirken begynte egentlig i 1882, men i 1883 ble Gaudi gjort til prosjektleder og han gjorde da helt om på de originale planene og kjørte heller sitt eget løp. Dette er Gaudis livsverk og han arbeidet med det helt frem til han døde i 1926, i hele 43 år. Dessverre ble kirken delvis ødelagt under den spanske borgerkrigen, og skisser og arbeidstegninger ble også ødelagt. De klarte i midlertidig å redde en gipsmodell, og den ble forsøkt satt sammen igjen.

Det er atten tårn i alt på kirken, alle i forskjellige størrelse og høyde. Tårnene skal symbolisere de tolv apostlene, de fire evangelistene, Jomfru Maria og det høyeste tårnet skal være Jesus. Området rundt tårnene er dekorert med fantastiske skulpturer og kristne symboler. Det finnes også flere bibelsitat rundt omkring på kirken. Ordene Hosanna Excelsis Sanctus går igjen flere ganger. Det er latin og betyr Hosanna til helligdommen. Hosanna i kristent tolkning er et positivt utrop, som f eks ble brukt da Jesus red inn i Jerusalem.

Kirken er også delt inn i tre fasader. I øst er det Fødselsfasaden, i sør er det Gloria-fasaden og i vest er det lidelsesfasaden. Det er østfasade som bærer mest preg av Gaudies originaldesign, men det er vestfasaden som er mest kjent. Kirken er bygget av forskjellige steinsorter som skal tåle alle de lokalebelastningene og påkjenningene.
Skulpturene på Østportalen

Kilder:
- http://no.wikipedia.org/wiki/Sagrada_Fam%C3%ADlia

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar