mandag 5. mars 2012

En hilsen fra Toronto

Når det en sjelden gang ligger et postkort i postkassen din, blir en som oftest opplyst ved første øyekast hvor avsenderen har vært. Ikke nødvendigvis fordi navnet er godt synlig, men på grunn av de motivene som er avbildet. Hvis postkortet kommer fra en av verdens mange storbyer vil det som oftest være store signalbygg avbildet på forsiden. Postkort fra Toronto er ikke et unntak, og på noen av de postkortene som kan sendes fra storbyen er det avbildet bokstavligtalt et signalbygg.


  Kommunikasjons- og observasjonstårnet stikker som en pilspiss opp mot himmelen og ruver hele 553 meter over bakken, med sine 146 etasjer. Da det sto ferdigbygget og toppet med den 102 m lange antennen 2. april 1975 var den blitt verdens største frittstående bygning, i dag er det derimot verdens femte høyeste bygning, slått av blant annet Burj Khalifa og Canton Tower. Tårnet går normalt under navnet CN eller CN-Tower, Canadian National Tower, og refererer til det kompaniet som bygget det på 70-tallet. Canadian National Railway, CNR, bygget det etter en idé som oppsto på sent 60-tall. I 1972 ble prosjektet et faktum og bare et år senere ble byggingen av CN- tårnet påbegynt. CNR hadde i hovedsak et ønske om å bygge et stort kommunikasjonstårn for tv og radio for innbyggerne i Toronto, men med dette prosjektet kunne de samtidig vise sin makt og styrke som kanadisk kompani. I byen var det vanskelig å føre signaler for radio og tv, ettersom byen hadde eksplodert i et virvar av skyskrapere. Disse bygningene reflekterte signalene og den eneste løsningen på signalproblemet var å bygge et høyt tårn på over tre hundre meter. Da CNR ble klar over at de samtidig kunne bygge verdens høyeste bygning, tok de prosjektplanene og utvidet dem.

I dag er CN-tårnet arbeidsplassen til over 500 mennesker gjennom året. Det er sendestasjonen for over 16 kanadisk tv- og radio stasjoner og huser samtidig både en resturant, en 3D-kino og mye mer. I løpet av 2011 fikk CN Tower nok en attraksjon å være stolt av, i dag kan adrenalinjunkies balansere 356 m. over bakken langs kuppelens ytterkant. Sesongen startet i mai i fjor, men i år kan heldige turister bare vente i 6 dager til før Torontos gater utfolder seg for føttene deres.

Besøk derfor Toronto, og send gjerne et postkort tilbake ;)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar