tirsdag 13. mars 2012

City of Art and Sciences


City of art and sciences, eller “Byen av kunst og vitenskap” som det ville bli oversatt på norsk, er et rekreasjon senter som står I Valencia I Spania. Bygningene ble bygget for å feire det 21 århundret. Den første bygningen var ferdig i 1998 og alt var ferdig i oktober 2005. «Byen» dekker et område på 350,000 kvadratmeter, og er plassert i en gammelt og uttørket elvebredde. Def leste av disse bygningene er laget av betong. Klienten for disse bygningene var da styresmaktene i Valencia. Arkitekten bak bygningene, Santiago Calatrava, er selv født og oppvokst i Valencia. Han sier selv dette om bygningene sine: «Jeg er stolt av det  faktum at folk kan gå gjennom og rundt hovedbygningene uten å betale. Det er en by til å oppdage og utforske.» Det er altså gratis å bare gå rundt bygningene, og bare dette er en turistattraksjon i seg selv. En annen arkitekt, Felix Candela, har også vert med på å designe en av bygningene i denne byen, som er akvariet. 
Bygningene har et veldig futuristisk preg og skiller seg veldig ut fra resten av Valencia, selv om det også er mange andre oppsiktsvekkende bygninger der. Bygningene har mange fellestrekk som gjør at vi ser at de hører sammen. Bygningene er omringet av grunt, klart vann og det er mange trer og planter der også. Calatrava sier selv at grunnen til at han ville omringe «byen» med vann var at Valencia er en veldig tørr og varm by, selv om det ligger ved sjøen. En annen grunn er at med vannet så speiler arkitekturen seg i vannoverflaten. Alle bygningene er hvite i hovedfargen og har kanskje noe blått på seg også. Dette gjør også at bygningen får oppmerksomghet, de er store og hvite.

 «Byen» Består av disse bygningene:

Paulu de les arts Reina Sofia
Dett er en konsert og opera hall. Hallen har fire forskjellige hoved auditorium, som blir brukt til variert scene kunst, alt fra klassisk musikk og opera til teater. På grunn av akustikken er denne hallen blitt en av Europas beste. Denne bygning ble åpnet i 2005, og var den siste bygningen i «byen» til å bli ferdig. 

L’Oceanografic
L’Oceanografic er et akvarie og er Europas største marine park. Her vil du finne mer enn 500
forskjellige arter fra havet. Akvariet består av mange små bygninger og det er flere undervannstuneller av glass der. Hver sone av havet har fått sin egen del i L’oceanografic, for eksempel har atlanterhavet sin egen del. Det er også undervanns restauranter her. Denne bygningen var ferdig i desember 2002, og ble designet av arkitekten Felix Candela, i samarbeid med Alberto Domingo og Carlos Lazaro. 

L’Hemisferic 
Dette er et planetarium og bygningen kan ligne mange forskjellig ting. Noen mener det ligner ett øye, noen mener det ligner skjelettet til en prehistorisk fisk. I dette planetariet kan en ligge og se opp på den hemisfæriske skjermen over dem. Dette var den første bygningen som ble ferdig og åpnet i 1998.

Museo de ciences principe felipe

Dette er, som en kanskje kan gjette fra navnet, ett vitenskaps museum. Her finner en alle slags vitenskapelige tema som elektrisitet, naturlover, menneskekroppen og mye mer. Det som er unikt med dette museet i forhold til andre museum er at her er det om å gjøre at folk skal kunne ta på ting og være aktive. Denne bygningen var ferdig og åpnet i 2000. 


L’Umbracle
Dette er et drivhus hvor en kan finne planter fra hele verden. Denne bygningen er den eneste som er gratis å komme inn i. Drivhuset åpnet i 2001. 

På dette nettstedet kan en se ett slideshow hvor en ser bygningene som skisser og som ferdig verk:

Her kan en se en film om byen og «oppdage» den (på spansk):

Kilder:
Alle kilder hentet 03.03.12







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar