tirsdag 13. desember 2011

Bærekraftig design

Mange produkter som blir laget i dag, er ikke bærekraftige på lang sikt. Endte det er materialet de er laget av, eller om det er måte de blir laget på så er problemer, er det mange produkter som gjør mer skade enn nytte. I vårt samfunn er det viktigere å få solgt produktene sine, enn å spare miljøet. I 2007 ble det produsert 260 millioner tonn plast i verden, og ikke all den plasten blir resirkulert, mye havner i naturen og forurenser å den måten. Bare for å lage plast trengs olje og gass, men i dag er det kommet plast som blir produsert ved hjelp av sukker, mais, soya osv. Dette kalles bioplast. I dag blir det lagd krukker, sugerør, innpakningsplast til matvarer, søppelposer, teposer og blyantspissere. Noen som er opptatt av miljøet er IKEA, på hjemmesiden deres for du en forklaring på hvor materialet kommer ifra, som for eksempel på Dvala dynetrekk og putevar står denne forklaringen:
"Miljø
Bomull dyrket på en mer bærekraftig måte, med vesentlig redusert bruk av vann, kunstgjødsel og sprøytemidler, sammenlignet med bomull dyrket konvensjonelt.
Fornybart materiale (bomullen).
Ingen optiske hvitemidler
Tekstilkonstruksjon som bruker 15 % mindre bomull sammenlignet med konvensjonelle bomullsprodukter, samtidig som kvaliteten beholdes."

Økologisk produsert bomull er den mest miljøvennlige. De bruker grøntgjødsel i stedet for kunstgjødsel, de bruker ikke giftige midler for å bli kvitt insekter og uønskede planter. De holder en likevekt mellom naturlige fiender i naturen, så ikke en type insekt tar over, og de luker for hånd eller med små maskiner. Når bomullen skal høstes, blir det gjort for hånd, så det ikke trenges kjemikalie for å få bladene til å falle av. Produktene er også merket med ”Fair trade” som gjør at bøndene for ordentlig betalt for arbeidet de gjør.

Kilder:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar